28.10.07

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ















Αντιγράφω από άρθρο του Δημήτρη Βάρου... Χρόνια μας Πολλά!

"Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από αυτή τη χώρα. Οι ανόητοι ξέρουμε που είναι. Είναι παντού. Πίσω από τους γκισέδες της γραφειοκρατίας, πίσω από τα τιμόνια «πειραγμένων» αυτοκινήτων, μέσα στα κυβερνητικά κτίρια, στα «παράθυρα» της τηλεόρασης... Βάζουν αυτοκόλλητα πάνω στις πινακίδες της τροχαίας, πετάνε στρώματα μέσα στα δάση ή τραγουδάνε στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια.
Είμαστε μια χώρα όπου είναι απελπιστικά δυσεύρετος κάποιος που μπορεί να κουμαντάρει αποτελεσματικά ένα υπουργείο, να διευθύνει επιτυχώς μια εταιρία, να γράψει ένα βιβλίο για τους προσωκρατικούς, να επισκευάσει μια βρύση ή έστω να βάλει ένα γκολ. Αντίθετα είμαστε υπερπλήρεις σε πτυχιούχους, οι γνώσεις των οποίων μόλις που καλύπτουν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις για τη κάλυψη μιας θέσεως βοηθού παρκαδόρου, φέις κοντρόλερ, επιτηρητή ξενοδοχειακής πισίνας, ή μοναχού στο Άγιο Όρος. Και στο μεταξύ εισάγουμε κάθε χρόνο στρατιές βαλκάνιων και ασιατών οικιακών βοηθών, στριπτιζέζ, κηπουρών, υπαίθριων πωλητών, διαρρηκτών και πορτοφολάδων.
Όλα αυτά τα χρόνια επιδοθήκαμε μετά ζήλου σε μια προσπάθεια να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν υποδειγματικοί τηλεθεατές, ιδανικοί ψηφοφόροι και συνεπείς συνεχιστές του περίλαμπρου σύγχρονου πολιτισμού μας. Επιλέγαμε προσεκτικά τη διδασκόμενη ύλη στα σχολεία, το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών, το είδος των κινηματογραφικών ταινιών, των λογοτεχνικών βιβλίων, των λάιφ στάιλ περιοδικών ή των δίσκων μουσικής που τους προτείναμε. Τα προφυλάξαμε έτσι από το να ακολουθήσουν ακραίους ή αιρετικούς δρόμους κοινωνικοπολιτικής αντίληψης. Και έτσι, πιθανόν, δημιουργήσαμε στρατιές ηλιθίων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: