14.10.07

Παντού υπάρχει ένας ζύθος
















Ιστορικά, η ανακάλυψη της μπύρας αποδίδεται στους Σουμέριους. Αυτοί ανακάλυψαν τη ζύμωση κατά τύχη. Πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού βράχηκε και ξεχάστηκε. Μετά από λίγο καιρό άρχισε να ζυμώνεται με τη βοήθεια ζυμών του αέρα, και τελικά παράχθηκε μία αλκοολούχος πούλπα. Όμως οι Σουμέριοι ήταν ικανοί να επαναλάβουν την παραπάνω διαδικασία και έτσι θεωρούνται ο πρώτος πολιτισμός που παρήγαγε μπύρα, την οποία προσέφεραν στους θεούς τους. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε ότι και οι Αιγύπτιοι ασχολούνταν με την μπύρα. Συνήθως προσθέτανε χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Μετά τους Αιγύπτιους άρχισαν να παράγουν μπύρα και οι Έλληνες (σιγά μην το αφήνανε) και μετά από αυτούς οι Ρωμαίοι. Όμως στην αρχαία Ρώμη το κρασί ήταν το ποτό των θεών και έτσι θεωρούσαν την μπύρα ποτό των βαρβάρων. Η παραγωγή της γινόταν μόνο στις επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου ήταν δύσκολη η καλλιέργεια ή η προμήθεια σταφυλιών.

Όσον αφορά το μύθο περί μπυροκοιλιάς, μάλλον άδικα την κατηορούμε. Σύμφωνα λοιπόν με τις απόλυτα εξακριβωμένες πηγές μου, η μπύρα είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς περιέχει νιασίνη, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, μια ποιοτική μπύρα είναι πιο θρεπτική από το γάλα, αφού ένα ποτήρι περιέχει περισσότερη πρωτεϊνη από ένα ποτήρι γάλα, ενώ έχει λιγότερες θερμίδες από την κοκα κόλα, χωρίς να περιέχει ούτε χοληστερόλη ούτε λίπος. Για την ακρίβεια, ένα ποτήρι (τώρα τι ποτήρι ακριβώς;) ξανθιά μπύρα περιέχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι μαύρη περιέχει περίπου 170. Αν βέβαια εσείς τη συνοδεύετε με πατατάκια, ξηροκάρπια, πίτσες ή κοκορέτσια, τότε προφανώς δε φταίει η μπύρα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πολλές μπύρες έχουν βαφτιστεί με... περίεργα ονόματα όπως Lucifer, Belzebuth, Judas και άλλες με.. θεϊκά όπως Deus, Divine, St. Bernardus. Οι καλύτερες μπύρες θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι μπύρες της ποικιλίας Trappist, που παράγονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο από τους βέλγους τραπιστές μοναχούς, οι οποίοι φημίζονται για την αφοσίωσή τους στην ποιότητα, την αγνότητα και την παράδοση. Τα πιο φημισμένα ονόματα μπύρας Trappist είναι η Westvleteren (φωτό), η οποία είναι σπανιότατη και δεν παράγεται μαζικά ακόμα και σήμερα, και η Trappist Rochefort, την οποία παραδόξως μπορείτε να απολαύσετε και σε μια μπυραρία Beer Academy.

A wise man once said:
"You 're human, Charlie. Beer?"
Al Pacino, Scent of a woman

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΛΙΤΡΑ!!! ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΤΚΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΤΚΟΦΙΛΟΥΣ!!

Noulo είπε...

Aha!

Na thimithw na valw sti diafimisi tou Noulas3000 oti exei pio polles prwteines apo to gala!

D A S K A L O S!